Vijf redenen om zelf brood te gaan bakken

Ben je – net als ons – dol op brood? Kan je niet een bakkerij langs lopen zonder even naar binnen te gaan, al was het alleen maar voor de geur? Misschien vind je het dan ook leuk om eens zelf brood te gaan bakken. In dit artikel geven we je vijf goede redenen waarom je zelf brood zou moeten gaan bakken.

  1. De geur!

Met stip op nummer 1 is de geur een goede reden om zelf brood te gaan bakken. Als je namelijk zelf je eigen brood bakt, dan krijg je er ook de geur bij. En die geur is goed! Omdat het bakken van een brood enkele uren duurt kun je er bovendien heel lang van genieten.

Bij veel broodbakmachines kun je bovendien instellen dat de machine ’s nachts begint met bakken. Zo sta je altijd op met geur van vers brood!

  1. Zelf brood bakken is makkelijk

Brood bakken is super makkelijk. Tenminste, als je gebruik maakt van een broodbakmachine. Je kunt ook brood in de oven bakken (sommige mensen gebruiken daar bijvoorbeeld een cakeblik voor), maar dat vereist iets meer vaardigheid. Het voordeel van bakken met een broodbakmachine is dat de machine al het werk voor je doet. Het kneden is een koud kunstje met de broodbakmachine. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten in de machine te doen, en dan heb je drie uur later een heerlijk versgebakken brood.

  1. De smaak

Hoe verser hoe smaakvoller, vinden wij. Bovendien ben je zelf helemaal baas over hoe je je brood bakt. Misschien houd je wel van brood met noten en zaden, of vind je het lekker om een scheutje honing toe te voegen aan de rest van de ingrediënten. Als je zelf brood bakt kun je eindeloos variëren met ingrediënten. Maar ook als je gewoon van simpel tarwebrood houdt, is het aan te raden om zelf brood te bakken. Zelfgebakken brood is een stuk smaakvoller dan brood uit de supermarkt.

  1. Zo kom je nog eens bij de molen

Je kunt meel halen bij de plaatselijke supermarkt, maar leuker (en vaak ook nog een stuk goedkoper) is het om meel te halen bij de molen! Met de aankoop van meel bij de molen steun je de plaatselijke molenaar én de molen. Voor veel molenaars is het moeilijk om het hoofd boven water te houden (of de molen wordt gerund door vrijwilligers), en daarom is een aankoop bij de molen altijd voor een goed doel. Bij je bezoek aan de molenwinkel kun je vaak ook een rondleiding krijgen door de molen, of tips vragen over hoe het lekkerste brood te bakken.

  1. Eigengebakken brood is goedkoper

Als je de kosten van een broodbakmachine niet meerekent, dan is het zelf bakken van een brood een stuk goedkoper dan het kopen van een brood in de bakkerij. Voor een brood van plusminus 800 gram in de bakkerij betaal je gerust twee euro. Voor een brood die je zelf bakt ben je tussen de vijftig cent en een euro kwijt, een beetje afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt en of je je meel voor een gunstige prijs hebt ingekocht. Op jaarbasis bespaar je door zelf brood te bakken dus met gemak zo’n tweehonderd euro (er vanuit gaand dat je om de dag een brood nodig hebt).

Een broodbakmachine heb je tegenwoordig al voor een paar tientjes, dus die investering heb je er zomaar uit!

Ben je al vaak zelf brood aan het bakken en ben je op zoek naar een mooie manier om je brood te presenteren? Bekijk dan eens onze broodplanken! Zo hebben we onder andere een mooie broodplank met handvat en een broodplank in de vorm van een boterham! Al onze planken worden met de hand gemaakt en worden behandeld met een voedselveilige olie.

Broodplank aanbieding

BB&T heeft deze stoere ambachtelijke broodplank in de aanbieding! Je kan er je zelf gebakken brood op serveren, (zie de broodbak tips in bovenstaande blog) maar je kan er tijdens een gezellig avondje ook heerlijke hapjes op kwijt. De plank heeft een afmeting van 50 x 16 cm en is voorzien van een stoer touw. De plank is hier verkrijgbaar voor € 22,00!